Családi kaland Phuketen

Pénzügyek

2016. június 15. 12:31 - lazly

Felmerül ugye a kérdés, hogy ez anyagilag hogy jön ki. Pesten is alapvetően Én koordinálom a pénzügyeket, így ennél az útnál is készítettem egy kis becslést, ami a korábbi útjainkra, tapasztalatainkra épül. Ha kicsit se érdekel az ilyesmi (amit szívből megértek), akkor ez nem a Te posztod, ha viszont Te is játszottál már ilyen gondolat kísérlettel, hogy jönne ki anyagilag, akkor ucu. És még hosszú is lesz... :D

Megjegyzés: Magyarországon különösen érzékenyek az emberek a pénz kérdésére, elég szubjektív a Mi társadalmunkban ez a téma. Én viszont igyekszek objektíven végigmenni a kérdésen, így kérlek, ennek tükrében olvasd írásom, és ne akadj fent azon, hogy például "Pesten nem is ennyi egy napi étkezés". ;)

A posztot forintra átszámítva írom az egyszerűség kedvéért, de amúgy jelenleg 7,7 Jó Magyar Forintot ér meg 1 Thai Bath.

Költségek, amik először az ember eszébe jutnak:

  • Repülőjegy
    Ez ugye a nettó veszteség, hisz azért nem kell sok száz ezer forintot költeni, hogy oda juss ahova születtél.
    Jelenleg nagyságrendileg 150-180 ezer forint / fő egy értelmesebb repjegy, tehát 450-530 ezer forintról van szó, oda vissza. Ennél olcsóbban is ki lehet jutni ha szemfüles vagy, de kisgyerekkel nem szeretne az ember 10 órás átszállást, éjszakai buszozást Bangkokból és hasonlókat, korábban csináltunk ilyeneket sok úton, bevált működő módszerek ezek is.
  • Útlevél, bankkártya, oltás
    Itt fontos leszögezni, hogy ezeket a költségeket nem számolom bele az útiköltségbe, soha. Ennek racionális okai vannak, talán majd később leírom ha igény van rá. Nyilván mindhármunknak van érvényes útlevele, bankkártyája, oltásaink is mind megvannak (néhányat frissíteni kell csak az indulás előtt), De amúgy, ha először hagynád el a kontinenst: egy útlevél ha jól tudom 7000 forint, bankkártya mondjuk 5000 (az már dombornyomott), oltások relatív drágák, mondjuk 50 ezer forintba fáj. Tehát 62 ezer forint.
  • Biztosítás, vízum
    Ezeket már sajnos bele kell számolni, hisz nem vesz az ember vízumot, ha nem ül repülőre. Thaiföldön van "Visa on arrive", de max 30 napos móka, így a rendes, 10 ezer forintos vízumot kell megvenni, és még kint is hosszabbítani 15 ezer forintért. Biztosítás jár a bankkártyához szintén 30 napra, a maradék 45 napra meg kell kiegészítő utasbiztosítás, itt számoljunk mondjuk 20 ezer forinttal. Tehát hármunkra 135 ezer forint
    Itt egyénileg lehet csalni a biztosítással, végig kell gondolni. Otthon a TB védi az embert, az autókon és lakásokon is van biztosítás, tehát ha mindenféle védőháló nélkül megy az ember akkor nem ugyanakkora kockázatot vállal, mintha otthon maradni, ez egy illúzió. Nem kötelező az utasbiztosítást megkötni, és aki ösztönszerűen így jár el az ugyan óvatos, de nem biztos hogy megfontolt döntést hozott. De ez is legyen egy későbbi poszt témája. Erre az útra Mi úgy döntöttünk veszünk biztosítást, a bankkártyán felüli 45 napra.
  • Szállás, rezsi
    Ezt Pesten is venned kell. Vagy egy saját ingatlant, amire spóroltál Te, vagy a családod sokat, vagy a bank hitelét, vagy a főbérlőt fizeted, így vagy úgy de nincs ingyen. Néhány feltételünk volt, szinten a baba miatt nem akartunk csak úgy megérkezni szállás nélkül (pedig ilyet is csináltunk már korábban), így az egyik régi ismerősömet kértem meg hogy segítsen. Végül napi 4900 forintért lett szállásunk, tehát havi 147 ezer forint, összesen 367 ezer forint. Ezért egy 50 négyzetméteres, teraszos parkolós ház jár, a parttól néhány száz méterre, nem a főúton, klímával, konyhával, medencével, rezsivel, reptéri transzferrel, és még egy motor bérlete is az árban van.
    Összeségében nem sokallom az összeget, ez Pesten is ennyibe kerülne ilyen paraméterek mellett, bár az tény, hogy számszerűen több mint amit Pesten átlagosan költenek egy albérletre.
  • Étel
    Nagyon olcsó Thaiföldön enni, arról nem is beszélve, hogy világhírű gasztronómiáról van szó. Napi 1000 forintból kényelmesen el lehet lenni, egy tál étel egy átlagos étteremben (kifőzdében) 500 forint, de ezért már akár garnélát kap az ember. Persze ha már vett egy kávét, egy sört, reggel egy csokit akkor jóval több lesz az annyi, hármunkra, mivel a baba jóval kevesebbet eszik, így havi 100ezer forinttal számolok, teljes kintlétre tehát 250 ezer forint.
  • Belépők, motorba benzin, taxi, miegymás
    Na ezt nem nagyon tudom számszerűsíteni. Számoljunk 50ezer forinttal / hó aztán majd kiderül. Összesen 125 ezer forint.

Tehát a 75 nap kinttartozkodás költségvonzata 1,377 millió forint, avagy 183 ezer forint / fő / hó. A repülőjegyet nem számolva (vagyis hosszú távra nézve, amikor az egyszeri költség már szépen eloszlik) 120 ezer forint / fő / hó.

És akkor becsüljük meg, hogy ugyanezek a költségek mennyibe kerülnek Pesten.

  • Gyógyszerek, személyi, bankkártya
    Nem nagy tétel normál esetben, de mégis csak az "útlevél, oltások" párhuzama, így beleszámolom. Mondjuk a gyógyszerek miatt havi 10ezer forintra becsülöm ezeket összesen, vagyis 75 napra pont 75 ezer forint. Gondolj csak bele akar egy tubus sampon, egy fogkrém itthoni árába.
  • Szállás, rezsi
    Egy 50 négyzetméteres albérlet, hasonló paraméterekkel, klíma helyett fűtésel számolva, konyhával, közös medencével, terasszal mondjuk minimum 100 ezer forintra becsülöm per hó. És erre jön még a rezsi, internet, villany, víz, gáz átalány, közösköltség. Itt havi 40 ezer forintot becsülök. Tehát erre az időtartamra ez 350 ezer forint.
  • Étel
    Itthon az élelmiszerek nagyon drágák, szerintem. ha ugyanígy kifőzdés vagy gyorséttermes árakkal számolok, akkor nagyon eltorzítom a számítást, bár mivel kint ez az általános, ezzel kellene. De egy nagybevásárlás se olcsó, ami így 3 főre már nem két fillér. Maradjunk annyiban, hogy ugyanúgy 100 ezer forint / hó 3 ember, tehát összesen 250 ezer forint.
    Ne feledd, ez nem a létminimum. Néha megeszel egy gombóc fagyit, megiszol egy sört, megeszel egy csokit. A kinti költségeket is így számoltam, így itt is így teszek.
  • Belépők, BKV és MÁV, miegymás
    Néha elmész egy múzeumba, koncertre, de akár csak kimész a Pilisbe sétálni. Az ilyen szabadidő tevékenységek havi költség vonzata 10 ezer forint / fő / hó (és akkor csak hétvégenként költöttél 2500 forintot az egész hétvégi programra, utazásra, stb / fő, és ez volt az egész heti szórakozás). Ezenkívül BKV bérlet 20 ezer forint / hó (két felnőtt bérlet). Benzin, kötelező biztosítás stb ha van autó, de hagyjuk, ez úgyis csak egy becslés. Tehát itt is megegyezik a költség, 125 ezer forint összesen.

Vagyis itthon maradni 800 ezer forintba kerül, fejenként 106 ezer forint / fő / hó.

Itt lehetne azt mondani, hogy de Itthon közben dolgozok. Én viszont mint távmunkás, kintről is haza fogok dolgozni, így nincs eltérés, nyugodtan lehet a két becslést összemérni.

Hát így állunk. Úgy számoltam tehát, hogyha a repjegy költséget egyszeri nyaralási költségként lenyeli az ember, akkor tulajdonképpen annyiba kerül kint élni, mint itthon. A repjegy költséget össze sporolni egy év alatt ugye havi 42 ezer forintba kerül így, hármunkra. Vagyis az egész családnak a költségvetéséből sikerül ennyit félrerakni egy évig, és a körülmények hasonlóak (értsd, tudsz kint dolgozni Te, vagy a párod, esetleg mindketten) akkor bizony anyagilag ha nem is éri meg, de megvalósítható, racionális egy ilyen út.

Kérdéseket meg kommentbe nyugodtan, figyelek, mint Szauron szeme! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://totyogovalphuketen.blog.hu/api/trackback/id/tr788801738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása