Családi kaland Phuketen

Buliztunk

2016. augusztus 14. 16:34 - Giaf

Svéd barátunktól megívást kaptunk sms-ben egy esti összejövetelre, sörözésre. Gondoltuk, hogy egy kör sms-t küldött európai barátainak és egy iszogatós, beszélgetős estét tervez. Legalábbis mi ennél többre az sms alapján semmiképpen sem gondoltunk, így nem is vettük túl szigorúan a 7 órás kezdést, hiszen egy sörözésről nem lehet elkésni:)

Megérkezésünkkor azonban az egész terasz tele volt, mindenki épp vacsorázott miközben kellemes élő zene szólt. Vendéglátunk - Jurgen - egyből a fejünkbe nyomott egy-egy hatalmas party sisakot, Happy Birthday felirattal. Még mindig homály fedi, hogy kinek is volt a születésnapja, ha egyáltalán volt valakinek. :) Mindenesetre beljebb vezetett minket, mutatta a szépen megterített asztalt, hogy fogyasszunk róla és még egy welcome felest is hozott - csak Lacinak. Az asztalról gyönyörű 10-15 cm-es homárok kacsintottak ránk szimpatikus kagylók társaságában. Nem készültünk ilyen fogadtatásra, így a fényképezőgépet a szálláson hagytuk, szóval képet sajnos nem tudunk erről mutatni, de nagyon gusztusosan nézett ki. :) Pont délelőtt beszéltünk róla, hogy majd beülünk valahová egyik nap homárt enni, mert még sosem ettünk, így nagyon meg is örültünk ennek a megterített asztalkának. Igazán ízletes kis party étel. :) Egy kedves pár a Fülöp-szigetekről szépen gitározott és énekelt, így a hangulat is kellemes volt egész este. Jurgen azt mondta, hogy hívott még több kisgyerekes családot is, ők azonban sajnos nem jöttek el. Így egész este csak az ő kisfiával, Léóval játszott kettesben Berci, kifejezetten jól érezte magát ő is. Autóztak, ugráltak, táncoltak, szóval édesen elvoltak egymással. Sőt, most először megszólalt Berci is angolul. Búcsúzáskor az integetés és puszidobálás mellé még mondta is Léónak, hogy "bájbáj". :)

Távozáskor egészen meglepett minket a számla végösszege, majdnem 8000 Ft-nak megfelelő összeget mutatott fel Jurgen egy számológépen. Számítottunk rá, hogy azért a homárt nem teljesen ingyen kínálják, mint a legutóbbi születésnapi bulin múlthéten a thai konyhát egy másik bárban, de azért csak valami jelképes összegre számítottunk. De alapvetően nem utalt rá sem a meghívó sms-ben, sem érkezésünkkor, hogy ez egy drága all-you-can-eat party lenne, így meglepő volt a számla végösszege, mely nyilvánvalóan nem csupán az elfogyasztott söröket és Berci üdítőjét tartalmazta.

Másnap Laci visszamotorozott egyenlíteni a számlát - nem szoktunk ilyen összegű készpénzt magunknál hordani itt, maximum 2000-2500 Ft értékben fogyasztunk egy étteremben, ha kérünk három főételt és három innivalót -, ekkor már érezhetően cikinek érezte Jurgen, hogy nem szólt nekünk előre az ételért cserébe fizetendő összegről, így nem is engedte végül a teljes számlát kifizetni. A felesége pedig még egy piskótatekercset is küldött ajándékba Bercinek.

Így összességében kifejezetten jó buli volt, bár a fizetés miatt van némi furcsa érzés bennünk, nem teljesen világos, hogy mik is a szokások errefelé. :)

Szólj hozzá!

Foodporn vol.2

2016. augusztus 14. 14:55 - lazly

Egész hamar összejött a második részre való. :) Első rész itt.

img_9175_9179.jpg

Elsőként egy kis gyorskaja. Ez nagyjából az otthoni kockaleves (értsd Smack leves) poharas verziója, így még egy tányérod se kell hogy legyen. Hostelezések alatt jó hasznát vettük korábbi utakon. :) Nagyon nagy kínálat van az ízekből, de azért alapvetően egy séma az ízük.

img_9137.jpg

Ági serpenyőjébe ugrottak ezek az aranyos kis rákok a minap. :) Azóta már egyszer Én is sütöttem, kitanultuk a pucolást is, de így is teljesen rendben van.

img_9139.jpg

Üvegtésztával tálalva.

img_9143.jpg

Noodle disznóval, finom édeskés szószban. Bercinek nagyon ízlett. :)

img_9976.jpg

Pad Thai az egyik közeli kedvenc helyünknél. 500 forintért mérik ezt a tányért, mint látható elég gazdagon van megrakva, kis seafoodal. :) Még egy cuki kis polip is volt benne. Nem mondom hogy megunhatatlan, de még nem sikerült. :)

img_9251.jpg

Csak hogy ne mindig extremitások legyenek. Tojásos-zöldséges rízs a babának. :) Persze a lime itt se hiányozhat.

img_9254.jpg

Zöld curry leves garnélával. Örök kedvenc. :)

img_9256.jpg

Áginak jön be nagyon ez étek. Sült csili bazsalikommal és ez esetben épp csirkével talán. :) Jellegzetes, finom, egyszerű étel.

img_9289.jpg

Aztán Én is nekiestem a serpenyőnek. Hosszas küzdelmünk árán született ez a Thai stílusú 5fűszer leves, csirkeszárnnyal, gombával. Nagyon egyszerű, gyors, olcsó, és mindenkinek nagyon ízlett, úgyhogy a héten ezt újra fogom főzni, otthon is felkerül a menübe valószínűleg. :)

img_9287.jpg

Rizzsel tálalva. Finom, édeskés, omlós, kiszedni se lehetett úgy hogy ne essen szét a csirke. :)

img_9293.jpg

Szintén gyorskaja. Olcsón, fagyasztva árulják ezeket a gyanús gombócokat. Én megfőzöm mint a virslit és elcsócsálom kis szójaszósszal, de amúgy erős a gyanú hogy ez bizony levesbetét lenne, mint nálunk a májgombóc.

img_9981.jpg

Egy fűszeresebb, vadabb változata Ági szeretett sült chilijének, bazsalikom levélkékkel, ezúttal Garnélával. :)

Most kicsit ráuntam, úgyhogy kicsit nagyobb kihagyással, de lesz majd harmadik rész is. :)

2 komment

Barátságos elhagyott beach, felülről

2016. augusztus 12. 16:44 - lazly

A partszakasz melletti egyik kis buckára felbandukoltam, onnan készült a kép. A furcsa színek, stb azért, mert már nagyon szürkület volt, és kompenzálni kellett, de szerintem így is menő. :) A part kb felénél a kis fekete potty, na az Ági és a baba :)

Amúgy a beach neve, ha valakit érdekelne: Ya Nui :)

Szólj hozzá!

Vallási érzékenység

2016. augusztus 11. 18:14 - lazly

Beszédes hogy angolul, és kínaiul van leírva.

Ez a legtöbb Buddhista templomban kint van a bejáratnál, mert az alapvető tiszteletet nem adják meg sajnos legtöbbször a turisták. Már az is probléma szokott lenni, (mint Európában is) hogy térdet, vállat eltakarva illik menni.

Angolul nem tudóknak röviden arról szól ez a molinó, hogy ne vegyél olyan ajándéktárgyat, lakberendezési csecsebecsét, ami ábrázolásában sérti Buddhát. Például mert le van vágva a feje. Jézus fejet nem szoktak levágva kegyeleti tárgyként árulni.

Szólj hozzá!
Címkék: vallás életkép

Játszóterek

2016. augusztus 10. 18:26 - Giaf

Budapesten megszoktuk, hogy körülbelül bármilyen irányba is induljunk el, hamar találni egy játszóteret. Persze vannak lerobbantak, szépen felújítottak, őrzöttek, elhanyagoltak. De azért 1-1 csúszdázásért és hintázásért nem kell a város egyik pontján sem komolyabb felfedezőtúrára indulnunk, előbb-utóbb szembe jön velünk egy játszótér. Ez itt sajnos egyáltalán nem így van. Bár még otthonról egy nemzetközi Facebook-os phuketi baba-mama csoportban direkt rákérdeztem a játszóterek mennyiségére, ahol azt írták vissza, hogy rengeteg szuper játszótér van egész Phuketen, minden irányban ne aggódjak ezen. Eddig ez egy jó nagy félrevezetésnek tűnik nekem, kifejezetten keresni kell és kérdezgetni, hogy merre felé találunk. Persze mi a sziget déli részén vagyunk egy kis faluban, messze a turistáknak szóló kirakat világtól. A helyi gyerkőcök eljátszanak a családi ház udvarán, nincs nagyon igényük közösségi téren felállított mindenféle játékra ahogy észrevettem. Illetve a felfedezett játszótereken se igazán helyi gyerekeket látni, inkább csak hosszabb ideig itt élő fehérek és egyéb turisták gyerekeit.

A közelünkben van egy óvoda és iskola, ott az udvaron van 1-1 nem túl nagy mászókás, csúszdás játék. Semmiféle kerítés nem választja el, így iskolaidőn kívül már voltunk is ott kipróbálni, szerencsére ez gyalogos távolságra esik a szállásunktól. Nem egy nagy szám, eléggé le is van harcolva, főleg az iskolásoknak való. Az ovisoké kissé jobb állapotban van, de a hinta már arról is hiányzik. Ebédszünetben zsúfolásig van, de iskolaidő után csak Berci és egy óvodás korú kislány volt már ott. Persze én se szerettem soha iskolaidő után az iskolaudvaron játszani, szóval megértem. :) Mindenesetre egynek jó, ráadásul a közelünkben van.

img_9221.jpg

Iskolaudvar, ez a nagyobbaknak való játszótér. Háttérben éppen harangot kongat egy monk.

A következő játszótér már motoros távolság, de ez is alig 10 perc, ezt javasolta a szállásadónk is, mint a legközelebbi játszótér. Ez egy kis tavacska közepén lévő szigeten található és én mondjuk játszótérnek se nevezném, inkább csak két ott felejtett csúszdának. Ugyanis ez az összes játék a fák között. De igazuk is van, az én fiamat is jobban érdekelte, hogy a hídról kavicsokat dobáljon a tóba, ilyen okból felesleges is lett volna túlgondolni ezt a játszótér dolgot. :) Itt már találkoztunk egy thai kisfiúval, hasonló korosztályból. De őt fényképezni hozták ki, nem is játszani.

img_8755.jpg

Kettő darab ilyen csúszdát már játszótérnek hívnak.

A harmadik és egyben a mai napig az utolsó általunk felfedezett játszótér pedig Kata Beach-en helyezkedik el, az már jó 15-20 perc motorozás a házunktól. Viszont ez egy csili-vili hiper-szuper őrzött parkban helyezkedik el. Kissé tájidegen jellege van a hatalmasnak tűnő rendezett parknak, inkább egy hotel udvarán tudnám elképzelni, de mindenesetre örülünk neki, hogy nyitott. Itt van sok mászóka, csúszda és hinta is. Szép színes, még a gumiszőnyeg is, amit betonszegéllyel a terepből jó 10 cm-re kiemelkedve körbekerítettek. Sőt, még felnőtteknek való kültéri edzőterem, bocsa pálya és esőbeálló is van, szóval ez tényleg egy igazán szimpatikus park. Mivel ez közvetlen az egyik leghíresebb strand szomszédságában van azt hittük, hogy tele lesz gyerekekkel. Azért üresnek nem mondanám, de alig 1-2 család volt bent mindhárom alkalommal, mikor ott jártunk. Természetesen turisták, de ez itt nem is lepett meg, thaiok a közelében sincsenek ennek a turista gettónak - leszámítva a part menti árusokat.

img_8850.jpgRendezett park, kerítéssel és sok kókuszpálmával.

img_8891.jpg

Minden szép, kerekített dizájn, mintha egy EU-konform játszótéren járnánk. Leszámítva az éles betonpadkát körben.

 

Szólj hozzá!

Monszun

2016. augusztus 09. 15:11 - lazly

Fél órával ezelőtt elégedetten álltunk fel a Pad Thai mellől, amikor is jött a gondolat, hogy motorozzunk fel a kilátóhoz. Ugyan már este van, de biztos szép az ilyenkor is, hát útra keltünk. Szép is volt, de vesztünkre a sötétbe nem vettük észre, hogy egy felhő ért fölénk.

Amikor elindultunk már szemerkélt, sejtettük hogy most bizony baj lesz. Baj is lett. Nem haladtunk kétszáz métert, amikor az az igazi, esős évszakos felhőszakadást ért el minket. Azonnal félreáll, két falu között voltunk, közvilágítás híján. Motoron mivel nincs vészvillogó, ezért a jobb indexet bekapcsolva (itt balratarts van) leszálltunk róla, hogy a telefont elrakjuk, tartalék esőkabátot elő vegyük, amikor is egy terepjáró gurult mellénk.

A baba épp aludt, úgyhogy nagyon jól jött, Ágiék azonnal be tudtak pattanni, Én felvettem a ponyvát és útra keltünk. Az autó végig követett, házig hozott minket. Én persze iszonyúan eláztam a kétkerekűn, dehát az már csak ilyen, a lényeg hogy a baba nem ázott csurig. Bár ugye meleg az eső, de azért ez most tényleg komoly volt.

A házhoz érve elfogadott egy 100ast (alias 800 forint), csevegtünk kicsit. Számítottunk ilyen komolyabb megázásra, és végülis három hete itt vagyunk.

Szeretném hogy egyszer Európában is legyenek olyan vendégszeretőek az emberek, hogy akkor is segítenek a szükségben, ha azt nem kérte az, akinek szüksége van épp rá. Talán majd egyszer :)

Szólj hozzá!

Chalong Wat

2016. augusztus 09. 11:02 - Giaf

Kicsit turistáskodtunk, megnéztünk egy buddhista kolostort. Sajnos kínai turisták által igencsak felkapott hely lett Chalong Wat, így sokat vesztett a varázsából a templom területére behajtó hatalmas buszok miatt. Természetesen azért így is lélegzetelállítóan szép hely a rengeteg aranyozással, kisebb-nagyobb szobrokkal és rendezett parkjával, de például egyetlen monkot sem láttunk a bent töltött másfél-két óra alatt. Érdekes módon viszont annál több eléggé hiányos öltözetű kínai turistát - akik nyilván tudták, hogy hova fogja vinni őket a busz. Erre azért készülnek már a helyiek, és a templomok bejáratánál adnak kendőt, ha a térdek vagy a váll kilóg a kedves látogató ruhájából.

img_9028_resize.JPG

Kürtő, folyamatosan égtek benne a petárdák nem kis zajt keltve. Így tartják távol a rossz szellemeket a szent helytől.

img_9036_resize.JPG

2011-ben, mikor Laci itt járt legutóbb még nem lehetett a templom területére behajtani autóval. Most sajnos a nagy buszokat is beengedik, így a templomok között is van forgalom.img_9033_resize.JPG

img_9043_resize.JPG

Az erkélyig mi is felmentünk, bár sajnos borús volt az ég picit.

img_9093_resize.JPG

Sztúpa belűről.

img_9114_resize.JPG

 

Szólj hozzá!

Foodporn

2016. augusztus 08. 12:07 - lazly

Éhes emberek, meneküljetek! :) Könyörtelen, képes lista arról, hogy néhány hét alatt mik kerültek elénk. A felsorolás foghijjas, lévén hogy szeretünk enni, és néha egyszerűen elmaradt a fényképezés. Gondoltam hogy ide beszúrok egy tovább gombot, de aztán meggondoltam magam, ennyi gonoszkodás belefér. :D

Így az első részben leves túltengés van, mert amennyire nem eszem otthon a leveseket, annyira szeretem errefelé. :)

img_20160722_133517.jpg

"Clear soup", avagy "tiszta leves", üvegtésztával, kínai kellel, tofuval, remek étek. :) Kvázi zöldségleves.

img_9131.jpg

Tészta leves csirkével. A gyanús piros rész azért keletkezett, mert már ráborítottam a szükséges chili mennyiséget, amikor szolt Ági hogy fotózni kéne. :)

img_8813.jpg

Hasonló, csak ez tojásos tésztával készült, és disznó husival. :) Utcai árustól az út mellett, mobil kis kocsibol kínálva. Remek streetfood 300 forintert, nyama. :)

20160726_185056.jpg

Ramen, erről már volt szó a plázás cikkben. Nincs is mit hozzáfűzni, továbbra is finom. :)

20160726_185020.jpg

Tom Yum Soup, avagy csípős rákleves. Szintén a plázás cikkben már láthattátok, az egyik kedvenc helyi fogásom. Tisztán kivehető a képen hogy a középső garnéla kacsint.

img_20160722_133454.jpg

Talán leghíresebb nemzeti ételük, a Pad Thai. Nagyon finom, édeskés ízű tészta, friss babcsírával, mogyoróval, frissen rácsurgatva kis lime-lé. Egész sok helyen kapni Pesten is, aki még nem kóstolta pótolja amint teheti, érdemes  :)

img_20160722_133507.jpg

Másik, ha talán nem is nemzeti étel, de tipikus az biztos. Bazsalikomos disznó, rizzsel. Átütő bazsalikom íze van, nagyon jellegzetes, szeretjük, de nekünk valahogy nem a kedvenc.

img_8744.jpg

Út széli pótkocsis motorról vett csirkecomb. A pótkocsi maga grill volt, azon ezek a gyanús, tűz vörösre pácolt gyanús husik füstölögtek szerényen. Lehetetlen volt ennél elfogadhatóbban lefotózni, vagy csak éhes voltam, passz. Édeskés marinád van amúgy rajta, kivételesen nem csípős étek.

img_8411.jpg

Ezt bizony jómagam ütöttem össze pár napja. Curry, csirkeszárnyakkal. Pesten is megfőzöm alkalom adtán, de itt frissebb, olcsóbb az alapanyag. Mint nálunk a leveszöldség, úgy itt az ebbe való zöldségek vannak előre tálcán összeválogatva. :) Ha valaki kérne receptet kérjen, adok, de ez a post most nem erről szól. :)

img_8553.jpg

Ezt a szimpatikus halacskát szintén egy utcai, bár fixen kitelepült árustól vettük, a halpiac mellett. Fűszerként még sütés elött egy kis citromnád van áthúzva rajta, nagyon kellemes ízt ad neki. A szósz jár hozzá elvitel esetén, kellemes csípős-sós lé.

img_8695.jpg

Desszertként egy kis sült fagyi, mézzel átcsurgatva.

img_9023.jpg

Leöblíteni ezt a sok fogást pedig ezzel a kevéske kókuszvízzel lehet, egészség! :) Rágó a méretarány kedvéért. 10 percig gyilkoltam a bicskámmal mire sikerült bele erőszakolni a szívószálat, de megérte. :)

Mára ennyi, lesz még ilyen poszt ha értelmezhető mennyiségű fotó gyűlik össze. :)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása