Családi kaland Phuketen

Lakatlan sziget

2016. szeptember 28. 12:16 - lazly

Vendégeink utolsó napján úgy döntöttünk, meglátogatunk egy közeli lakatlan szigetet. Meg is alkudtunk a vizitaxisokkal egy teljesen jó árat (főleg hogy az alku hajónként van, és sokan voltunk épp), majd másnap útra keltünk. Egy jó nagy zsákot megpakoltunk rekesz sörrel, sok vízzel, üdítővel, miegymás, tetejére raktunk 6 kg jeget. Előző nap pedig még gyorsan közös költségen vettünk néhány búvár szemüveget és pipát, hisz nem lesz kitől bérelni. Reggel 9kor megjelentünk a parton.

A célpontunk a Bon sziget volt. Néhányszor már elhaladtunk mellőle, és a kedvenc seafood helyünkről is nagyon jó rálátás nyílik, úgyhogy egyértelmű volt a döntés. Kb 300*1500 méteres ovális alakú sziget, lankás dombbal a közepén, a partvonalát pedig homokos és sziklás szakaszok váltják, buja növényzettel. Amikor közelítettünk már láttuk, hogy előzetes várakozásunkkal és netes infókkal ellentétben a sziget nem lakatlan. Csak elhagyott. Bár ez ahonnan mi láttuk a szigetet nem látszott.

20160926_092852_postwork_resize.jpg

Közeledünk

20160926_093833_postwork_resize.jpg

Megérkeztünk. Teremtet lélek nincs... :)

Másik oldalán viszont, ahova végül a hajó vitt romos épületek szabdalták a partot, bőven benőve pálmával, meg mindenféle kúszó mászó parazita növénnyel. Megtaláltuk a felszedett úszó mólót is, egy fa köré épített beton bárt, néhány nászutas lakosztályt, éttermet. Valamikor egy komoly forgalmat bonyolító sznorkeling hely lehetett itt, néhány 1-2 hajó rajtunk kívül is feltűnt, hasonló vizitaxik jöttek néha, és általában hamar továbbálltak. Ahogy jött feljebb a nap elmaradoztak, néhány óráig egyedül voltunk teljesen a szigeten. Délután aztán újra szálingoztak néha.

A legmeglepőbb egy házassági díszlet építő csapat volt. Néhány szék, szép lilás kelmék ideiglenes tákolmányokon, még egy üveg csillárt is felakasztottak. Mindezt a part homokjába, valóban elég filmbe illően nézett ki. Hamar megjelent a pár is, bár a szertartást nem láttuk (nagy sziget ez ahhoz hogy 200 méternél közelebb menjen az ember másokhoz feleslegesen), de az egyik sziklás szakaszon láttuk őket pózolni, amit egy közép kategóriás dronnal az óceán felől filmeztek. Nem rossz na :)

20160926_093841_postwork_resize.jpg

Benőtt romok egy része

20160926_101344_postwork_resize.jpg

Épül a házasságkötéshez a díszlet

Először sokat tippelgettünk, miért halt ki a turista spot. A szigeten látványosan virágzik a tömegturizmus, nem úgy tűnik hogy bármit felszámolnak, inkább építkeztek. Aztán amikor először a vízbe mentünk megnézni a korallzátonyt megértettük. Teljesen elpusztult. Dömperekkel lehetne a vízből kihordani a törmeléket, a mennyisége alapján valamikor régen egy gyönyörű zátony lehetett. Hát ezt teszi hosszútávon az, amit a múltkori videó végén bevágtam, amin a turisták tapossák, törik szét a híresen kényes állatok.

Sajnálom hogy így néz ki, de örülök hogy láttam. Amikor az ember olyan helyen jár, ami még nem pusztult el, csak látja a pusztítást hajlamos elhitetni magával hogy lám hogy bánnak vele, mégis még él, ha nem is változatlanul, nem is olyan kényes rendszer ez. Ezzel hitegeti magát az ember amikor a kínaiak tapossák a korall zátonyt, vagy amikor nálunk egy parkban vágják a fákat, bontják a műemléki épületeket, stb. Szép illúzió. Nyilván a romokhoz már nem viszik el a tömegeket, lássák mit okoz a nemtörődömség, a városba pedig a helyére épül valami, üvegből, betonból vagy amit épp kiköp az építőipar, és már csak a archívumok emlékeznek majd a pusztításra.

Rövid videó arról, mi is van a víz alatt :(

Összességében amúgy a parton sziesztázni, csendben, békében nagyon jó móka volt, érdekes élmény. Eredetileg be akartuk járni a szigetet gyalog, de néhány ösvény ami volt tákolmányokkal (persze kikerülhető) el volt zárva, és tábla figyelmezettet a kobrákra és skorpiókra. Nem tudom igaz-e, de annyit nem ért hogy kísérletezzünk, térerő se volt. A lakásból pár hete már raktam ki fél tenyérnyi agresszív pókot, jól megijedt és bemászott a hűtőbe. A parton is rendszeresen látunk másfél-két méteres kígyókat tekeregni. Szóval lehet van benne valami.

20160926_110522_postwork_resize.jpg

Relax

Amúgy sorra zárják be a szigeteket a környéken az okozott károk miatt, a Thai hatóságok se tudják hova tenni hogy miért tapossák szét a koralt. Pl: http://edition.cnn.com/2016/05/17/travel/thailand-koh-tachai-island-closed/ vagy http://www.bangkokpost.com/learning/work/987985/tiny-phuket-islands-tourism-ban-after-coral-damage

Úgyhogy a vadregényes kisszigetnek jár a :)
A körülötte látott romoknak meg a :(

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://totyogovalphuketen.blog.hu/api/trackback/id/tr4611748643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása